Monografie
PREZENTARE LOCALA
Comuna Livezile este situata in nordul judetului Alba, la o distanta de 38 km de municipiul Alba Iulia si la 9 km de Aiud, intinzandu-se pe o suprafata de 72 km2. Comuna Livezile se intinde pe o suprafata de 6586 hectare iar numarul de gospodarii este de 574.
Satele componente ale comunei sunt: Livezile – resedinta comunei, Poiana Aiudului, la 3 km fata de resedinta de comuna, Valisoara la 8 km si Izvoarele care e cel mai indepartat sat situat la 12 km de resedinta.
Cele mai vechi urme de viata descoperite in comuna dateaza inca din epoca paleolitica, descoperite in pestera „Bozguta” de pe raza satului Valisoara.
Conditiile naturale sunt destul de favorabile, cu diverse resurse ale solului constituind premisele importante in stabilirea pe teritoriul comunei Livezile a elementului uman inca din cele mai vechi timpuri.
Apele – Valea Aiudului care fragmenteaza Muntii Trascaului strabate pe o mica distanta Masivul Bedeleu, Depresiunea Trascaului, Depresiunea Poiana Aiudului, Piemontul Trascaului si Culuarul Muresului prezinta caractere originale in fiecare din aceste unitati. Valea Aiudului are o serie de vai afluente, mai ales pe partea dreapta: Izvoarele, Valisoara, Inzel iar pe partea stanga Valea Rachisului.
Clima comunei Livezile este moderata cu usoare nuante pluviatile, in zona montana fenomene de iarna timpurii. Aici predomina influenta circulatiei vestice a atmosferei care aduce influente de masa de aer umed.
Tipurile de sol care predomina in zona comunei sunt cele brune de padure (tipice si pseudogleizate, soluri brune de padure podzolice). Pe relieful colinar se gasesc soluri podzolice argiloiluviale si pe alocuri si soluri silvestre, brune si brune podzolice. De asemenea in zona predomina si soluri litomofe de culoare neagra – bruna sau bruna roscata, formata de rocile bogate in calciu si solurile negre de faneata.
Diversitatea reliefului ca si a structurii geologice se reflecta direct in alcatuirea vegetatiei. In etajul montan se distinge un subetaj al molidisurilor si unul al fagetelor. Speciile de plange existente in zona comunei Livezile sunt: garnita, carpenul, alunul, ulmul, molidul, fagul, bradul, mesteacanul, etc. Vegetatia ierboasa este reprezentata de paianjenul rosu, tepoaica, luzula salbatica etc. Pasarile specifice zonei sunt: cocosul de munte, acvila de munte, prepelita, gaita si mierla de piatra.
La data de 22 octombrie 2006 a fost infiintat MUZEUL ETNOGRAFIC din comuna Livezile, obiectele expuse in cadrul acestui muzeu fiind donate de catre cetatenii acestei comune.